resimleri webp formatina toplu olarak donusturme

Google'un geliştirmiş olduğu ve yeni nesil web sitelerinde kullanılan WebP resim formatına toplu olarak nasıl dönüştürülür bu makalemizde anlatacağız.

Öncelikle  https://developers.google.com/speed/webp/download  linkinden windows için gerekli olan kütüphanelerimizi indiriyoruz.



İndirdiğimiz dosyayı sıkıştırılmış klasörden çıkartarak masa üstüne atıyoruz. Sonrasında klasörün adını WebConverter olarak değiştiriyoruz.




Klasörü açıp yeni bir Metin Belgesi oluşturuyoruz. Dosyanın ismini ve uzantısını resimde görüldüğü gibi webp-convert.bat olarak değiştiriyoruz.




webp-convert.bat  dosyasını sağ tık ile düzenle diyerek açıyoruz ve içine aşağıdaki kodu yazıp kaydet diyerek kapatıyoruz.


@echo off

setlocal EnableDelayedExpansion

pushd %1

for /f "delims=" %%n in ('dir /b /s /a-d-h-s') do IF NOT ".webp" == "%%~xn" (

  set url=%%n

  set urlkirp=!url:~0,-4!

  set yeniurl=!urlkirp!.webp

  echo !yeniurl!

"%~dp0cwebp.exe" -q 80  "%%n" -o "!yeniurl!"

pause




Herhangi bir klasör açıp adres çubuğuna shell:sendto yazıyoruz



Açılan pencereye oluşturduğumuz webp-convert.bat dosyasını KISA YOl olarak atıyoruz.



Jpg den WebP formatına , Png den WebP formatına,  Bmp den WebP formatına, Gif den WebP formatına dönüştürmek istediğimiz klasörü SAĞ TIK ile Gönder -----> web-convert seçerek tüm alt klasörlerin içindeki resimleri WebP formatına çevirebiliriz.




Yorumlar (10)

  • Gaziweb Cevapla

    Güzel bir anlatım olmuş Teşekkürler

    30.12.2019 00:23:44
    • Demresa Cevapla

      Yorumunuz için teşekkür ederiz.

      30.12.2019 11:05:46
  • Osman Erdoğan Cevapla

    Anlatımınız oldukça anlaşılır ve destekleyicidir. fakat bundan sonraki aşamada, varolan bir web sitesinde nasıl bir değişiklik yapacağız? mesela freelance php script olan halıhazırda bir web sitesine bunu nasıl entegre edeceğiz? yani sitede daha önceden yüklenmiş resimleri bu değişiklikle nasıl gösterebiliriz varolan sitede tekrar?. bu konudada bilgi verebilirmisiniz... Teşekkürler hocam

    30.12.2019 00:53:58
    • Demresa Cevapla

      Osman bey öncelikle yorumunuz için teşekkür ederiz. WebP formatı bir çok browserı desteklesede Safari gibi bazı tarayıcıları desteklememektedir. Bu sebeple web sitenizde webp formatı ile beraber jpg yada png formatınıda barındırmanız gerekmektedir. Gelelim gösterim kısmına ; basit olarak anlatmak gerekirse web sitenizin yapısına bağlı olarak sayfa içeriğini veri tabanına normal resim formatlarında ve webp çevrilmiş halde kaydetmek bir seçenek browser türüne göre veri tabanındaki tablo çağırılır ve sayfaya basılır. Bir ikinci seçenekte derleme zamanında browser türüne göre seçim yapıp bir küçük bir servis yazarak resim formatlarını anlık çevip sayfaya basabilirsiniz.

      30.12.2019 11:21:09
    • Abdullatif Ayhan Cevapla

      Merhaba hocam ben aspnet core ile bir site yaptım e ticaret sitesi gibi yapısı var satıcılar gelip ürünlerini ekleyebiliyor. Böyle bir sitede ben bu işlemleri otomatik olarak resim eklenince Webp ye dönüştürerek siteye kaydetmem lazım. yani bu işlemleri kod yazarak yapmak istiyorum. söylediğim gibi aspnet core kullanıyorum. bana yapabileceğim konusunda yardımcı olabilir ya da bir kaynak ve ya video tavsiye edebilir misiniz? Acilen bu işi yapmam lazım.

      10.03.2021 17:41:55
    • Demresa Cevapla

      Abdullatif bey merhaba, Konu ile ilgili en kısa sürede tarafınıza dönüş sağlanacaktır. İyi çalışmalar dileriz.

      10.03.2021 21:21:24
    • Abdullatif Ayhan Cevapla

      hala cevap bekliyorum gelmedi daha

      14.03.2021 11:49:54
    • Demresa Cevapla

      Abdüllatif bey merhaba, E-ticaret altyapınıza entegre edeceğiniz WebP alt yapısıyla ilgili sizlere yardımcı olmak isterim. Yapacağımız konuyu şu şekilde size özetliyorum; Yönetim panelinizde png veya jpg resim almaya devam ederken arka planda webp formatlarını da kayıt edecek alt yapı. Yönetim panelinden png ve jpg resimlerinizin ismini değiştirdiğinizde veya sildiğinizde arka planda webp formatlı kopyanın düzenlenmesi. Yönetim panelindeki editörünüze (ckeditor, summernote vs…) entegrasyonu. Web altyapınızda destekleyen browserlerı algılayarak resim formatlarınızın otomatik webp ye dönüştürülmesi. Farklı sıkıştırma yöntemleri ile webp nin seo performansını arttırma çalışması. Danışmanlık ücreti ile ilgili tarafınıza mail ile geri dönüş sağlanmıştır.

      15.03.2021 18:37:07
  • Mehmet Çoban Cevapla

    Teşekkür ederim, çok işime yaradı. Çevrilen dosyaları mesela webp isminde bir klasör oluşturup onun içine oluşturması sağlanabilir mi ?

    27.05.2020 16:24:05
  • Ali KILIÇ Cevapla

    Çok teşekkür ederim, kullandım ve faydalandım. Emeğinize sağlık.

    5.06.2020 13:25:41

 Yorum Yap

 

Lütfen Bekleyin

demresa
Destek Ekibi

Whatsapp'tan mesaj gönderin.

+90 850 305 89 13 telefon görüşmesi için
Hangi konuda yardımcı olabilirim?
908503058913
×
Bize yazın, çevrimiçiyiz !