google search console nedir

Google Search Console Nedir ?

 İnternet sitesine sahip olan kişilerin, arama motorunda görünürlüğünü yükseltmek amacıyla hizmet veren Google Search Console performansınızı ölçer ve gerekli olan her şeyi size sunar.Google ile uyumluluğunu gösteren bu sistem kullanıcılara sunulmuş ücretsiz bir hizmettir. Eğer site içerisinde var olan bir sorun ile karşılaşırsanız iyileştirebilirsiniz. Seo odaklı çalışan klşiler Google performansını görüntüleyebilir.

Search Console Ne İşe Yarar ?

Eğer bir siteye sahipseniz Search console ile indeks alabilir ve sitenizin durumunu kolaylıkla öğrenebilirisiniz. Tamamen ücretsiz şekilde sunulan bu hizmet e-ticaret sitelerine sahip olan kişilere çok büyük avantaj sağlar.

Google Search Console ile elde ettiğiniz hizmetler şu şekildedir.

. Site haritasını yükleme ve kontrol edebilme . Googlebot’un tarama yapma konusunda zorlandığı sayfaların tespitini yapar.

. Sitenizin linklerinin hangi web sitelerinde paylaşıldığını (backlink) görüntüleme.

. Sitenizin mobil SEO uyumluluğıunu ölçme.

. Sitenizin Google’da nasıl aratıldığının takibi.

. Link yapısını denetimi.

. Anahtar kelimelerdeki performans analizi.

. Site bağlantınızın dizin içerisinde nasıl görüneceğini seçme.

. Robot.txt dosyasını görüntüleme. . Sayfa yüklenme hızının tespiti. . Sitenizde bulunan SEO hatalarını ayıklama.

. Sitenizin tıklanma oranlarını görüntüleme.

. İndekslenmesini istemediğiniz arama sonuçları için (URL) kaldırma.

Satışlarınızın kazancını arttırmak için en çok aranan ürünlerin tepitini yaparak satış odağınızı bu ürünler üzerinden artabilir.

Siteniz google tarafından ceza almışsa cezayı google’ın verdiği hizmetler dahilinde görüntüleyebilirisiniz.

Google Search Console Üzerinden Hangi Araçlar Kullanılabilir ?

Organik kullanıcı trafiği performansı kullanabilmeniz için bilmeniz gerekenler.

URL denetimi: Sayfanın Google tarafından eklenmiş halinin nasıl olduğunu ya da eklenip eklenmediğini görüntülenmeye yarar. Url’yi denetleyebilrisiniz.

Ön İzleme: Dashboard’u olan sekmeler üzerinde istatikleri sunar.

Kapsam: Site içerisinde dizine eklenmesi ne tür sorunlarla karşılaşacağınızı gösterir sekme ve hata tespitini rahatlıkla yapabilrsiniz.

Performans: Arama sonuçlarına göre nasıl bir performans sergilediğinize dair önemli metrikleri görebilirsiniz.

URL Kaldırma: URL kaldırma aracıyla sitede bulunan sayfaları Google arama sonuçlarından kaldırılmasını talep edebilir. Geçici olarak seçilen sayfaların görünümünü kaldırmış olursunuz.

Site Haritaları: Sahibi olduğunuz ülkün haritası için Google’a bilgi verilir. Site haritası geçmişinizi görüntüleyebilir. Bu haritada olan hataları görüntüleyebilrisiniz.

Bağlantılar: Bağlantı verdiğini ve kimler tarafından bağlantı verildiğini görebilmenize yardımcı olan bir araçtır.

Mobil Kullanılabilirlik: Mobil cihazlarda görüntülenirken nasıl hatalarla karşılaşıldığını size rapor eder site içerisinde yer alan sorunları incelemenizde yardımcıdır.

Hız: Sayfaların ne kadar yüksek olduğunu gösteren araçtır. Gerçek zamanlı kullanım verileri ile bir kıyaslama yapılabilir.

Ücretsiz Google Search Console Aracını Web Siteniz İçin Neden Kullanmalısınız ?

Web siteleri için yapılacak olan ilk başta SEO çalışmalarından biri olan Google Search Console Google tarafından tanınmasını sağlar.Eğer algoritmasına doğru bir şekilde tanıtmazsanız görünürlük açısından sıkıntı yaşayabilirisiniz. Siteniz Google’a kaydolur ve arama motoru botları tarafından daha kolay keşfedilir.

Google Search Console sayesinde elde edeceğiniz araç ve raporların faydaları aşağıdadır.

. Hangi sitelerin web sitenize bağlantı verdiğini öğrenme.

. Mobil kullanılabilirliğe yönelik sorunları ortadan kaldırma.

. Arama yapan kullanıcıların hangi sorgularla sitenizi bulduğu ve tıklama yaptığı.

. Google tarafından sitenizin taranabildiğine dair onaylama.

. Spam ya da dizine ekleme konusunda karşılaşılan sorunlara dair uyarılar.

Google Search Console Aracıyla Hangi Verileri Takip Edebilirisiniz.

Google Search Console veri analizinde bulunur ve raporları inceleyebilirisniz. Gerekli ,iyileştirilemeleri oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirip kullandığınız anahtar kelimelerle performans raporuyla metrikler sayesinde kapsamında zengin bir değerlendirme sonucunda bulunur.

Tarama İstatistikler: 90 gün içerisinde kaç sayfanın sizi taradığını gösterir

Site Bağlantıları: Google sıralamalrında üst tarafta çıkmanıza yardımcıdır. Sahip olunan bağlantıları rapor sayesinde dahili olan bağlatı alan sayfaları öğrenebilir ve sayfaya müdahale etmenizi sağlar.

Search Console Nasıl Kurulur ?

E-ticaret sitenizin size sunduğu verilere yönelik detayları keşfederek gerçekleştirilir ve kurulum sürecinde gerçekleştirilir.

Search Console Mülkü Eklemek

Öncellikle e-ticaret sitenizin araca yüklenmesi ve aşamada mülk ekleme olarak geçer.’’Özellikle ekle’’ Butonuna tıklayarak ulaşabilriniz.

Sitenizi Doğrulama

Doğrulama aracında çok sçenek bulunur ama genel olarak kullanılan HTML dosyası şeklindedir ve diğer kullanım seçenekleri şunlardır.

. Sitenizin ana sayfasına HTML etiketi eklemek.

. Google analytics hesabı kullanmak.

. Alan adı sağlayacısı ile giriş yapmak.

Google Analytics’e Bağlamak

Analytics’e bağlayarak iki hesap arasında bilgi paylaşımını sağlayabilirisiniz. Ve daha çok veri karşınıza çıkar.

Analytics’in sol alt köşesinde bulunan çarka (ayarlar)’a tıklamanız gerekir ardından yer alan ürün bağlantısını tüm ürünler olarak seçebilir ve Search console’a tıklanınca açıldığını görebilirsiniz. Kaydetmeniz yeterli olacaktır.

Console’a Site Haritası Eklemek

Google botlarının web sitenize doğru şekilde taramalarıını kolaylaştırmak amacıyla XML formatlı site haritası eklenebilir. Sol menüde yer alan ‘’Site Haritaları’’sekmesine tıklayarak web sitenizin site haritası ve linkini ‘’Site Haritası URL’i girin’’ yazan yere ekleyerek ‘’gönder’’e basın

Search Console Aracı Üzerinden Yapılabilecek Diğer İşlemler Nelerdir?

Panel üzerinden erişilemeyen fakat bu araç ile yapılan başka işlemlerde bulunur. Web siteniz için gereken iyileştirmeleri sağlarsınız. Web Sitenizdeki URL’leri Google’a Göndermek Seçilen URL’leri Google’a ileterek linklerin Googlebotlar tarafından taramalarını kontrol edebilinir.

Hizmet sağlayan Google Search URL denetimi yapmaya imkan verir üst tarafta bulunan arama boşluğuna adı girmek yeterli bu sayfalar henüz indekslenmemişse dizine eklemesi için bir bildirimde bulunmuş olursunuz. Ve daha fazla fark edilmesini sağlar.

Engellenen Kaynaklar

Robots.txt tarafınan engellenen sayfalar burda gözükür dosya içeriği bu araç sayesinde Google’a bildirir.

Disavow Tool

Bağlantı reddetme aracıdır. Kaliteyi tehdit eden bağlantıları ortadan kaldırır,istek dışında gerçekleşen backlink kaynaklarını rededersiniz. Gelişmiş özelliği sayesinde çok dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. Dikkat edilmediği takdirde arama sonuçlarındaki performansı olumsuz etkiler.

Arama Görünümü

Arama sonuçlarında nasıl göründüğünü göstermekle birlikte rapor üzerinde etkili olan faktörleri gösterir.

Site Bağlantıları: Kullanıcıların web sitesi içerisinde çeşitli iç linkler ile gezinebilmesi konusunu kapsar.

Yapılandırılmış Veri: Yapısal verilerin saysının ve ortaya çıkan hataların site yöneticisine aktarıldığı alandır.Oluşan sorunların çözümü için çeşitli önerilerde bulunmaktadır.

HTML iyileştirilmeleri: Dizine eklenmeyen içeriklerle ilgili bilgi verir. Meta başlık ve açıklamaları hakkında oluşan tüm hataların tespitini yapar.

Arama Trafiği

Gelen trafiği lokasyon,ortalama konum,anahtar kelime gösterim adedi ve tıklanma oranında ki datalarla size sunar.

Uluslararası Hedefleme: Uluslar arası alandaki ziyaretçiler için oluşturulmuş bir araçtır. Web sitesinin hangi ülkeye ait olduğunu Google’a bildirmeye yarar.

Search Analytics: Sitenize gelen organik trafiği temsil eder. Ziyaretçilerinizin hangi ülkelerden ya da hangi cihazlardan sitenize giriş yaptığını buradan öğrenebilrsiniz. Ayrıca popüler olan sorguları da gösterir.

Mobil kullanılabilirlik: Mobil uyumlu tasarım,bilindiği üzere Google tarafından sıralama ölçütü olarak görülmekte.Bu araç sayesinde mobil kullanım raporunuzu inceleyebilir ve gerekli iyileştirmelerde bulunabilirsiniz.

Manuel İşlemler: Google tarafından web sitenize verilen cezalar gösterilir.

Google Dizini

Sitenizde bulunan sayfaların kaçının Google dizininde yer aldığını görebilirsiniz.

Dizinin Kapsamı: Googlebot’un kaç URL’ye erişebildiğini ve dizine eklenen sayfa sayısını gösterir.

URL Kaldır: Google’ın dizine eklemesini istemediğiniz URL’Lerin taratıldığı yerdir.

Tarama

Sitenin dizine eklenme aşamasında mulaka taranması gerekir. Site içinde gerçekleşen tarama işlemleri bu alanda ulaşılabilir. URL Parametreleri: Bu parametreler çoğu Google tarafından algılanabilse de bazen müdahalede bulunmaj gerekebilir. Bunun için bir parametre ekleyebilir ve sayfa içeriğinin değişip değişmediğini kontrol edebilirsiniz.

URL Denetleme Aracı (Google gibi Getir): Google sayfayı tarayıcılardaki gibi inceler ve işler. Güvenlik Sorunları: Eğer web sitenizde bilgisayarınızın zarar uğrayabileceğine yönelik bir uyarı mesajıyla karşılaşıyorsanız saldırıya uğramış olma ihtimaliniz yüksektir.Bu tip problemlerin çözümü için Console’un ‘’Güvenlik Sorunları’’ sayfasını ziyaret edilmelidir.

Robots.txt Test Aracı: Mevcut hataları inceler.

Tarama Hataları: Googlebot tarafından gerçekleştirilen tarama işlemi sırasında ortaya çıkan hataları gösterir. En sık kontrol edilmesi gereken alanlardan biridir.

Site Haritaları: Site haritasını oluşturan mutlaka XML site haritası şeklinde oluşturmanız gerekir. Google Search Console sayesinde site haritasının yerini Google’a bildirebilirsiniz.



Yorumlar (0)

 Yorum Yap

 

Lütfen Bekleyin

demresa
Destek Ekibi

Whatsapp'tan mesaj gönderin.

+90 850 305 89 13 telefon görüşmesi için
Hangi konuda yardımcı olabilirim?
908503058913
×
Bize yazın, çevrimiçiyiz !