Etbis nedir?
Nasıl kayıt olunur,satış yapan firmalar için tebliği sürecinde gerekenler ve daha fazlası E-ticaret rehberlerinde.
ETBİS 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren faaliyete geçen ve öğrenilmesi gereken temel konular,kayıt işlemlerinizi nasıl yapabileceğinizin göstermeyi amaçlar.
Dijital platform’da alışveriş yapan tüketicileri kurum atlına almak ve satış yapan kurumları korumak amacıyla 11 Ağustos 2017 tarihinde resmi gazetelerde yayınlanmıştır. Elektronik ticaret Bilgi Sistemi yürürlüğü hakkında tebliğler Aralık 2017 tarihinden beri uygulanmaya başlamıştır.
ETBİS’in amacı nedir?
Kayıt dışlığının önüne geçmek ‘’ETBİS’’ ile amaçlanıyor. Platform sayesinde, kişiler E-ticaret firmaları hakkında bilgi edinerek güvenli bir şekilde sizi güvenli alışveriş yapmaya hazırlar.
ETBİS’e nasıl kayıt olunur?
Dijital platformlarda satış yapmak isteyen. E-Ticaret firmaları www.eticaret.gov.tr adresi üzerinden kayıt olunur.
ETBİS GİRİŞ: butonuna basarak bu platformda artık üyesinizidir. Aşamalarda ilk sizi E-devlet sayfasına yönlendirir Bu da şahıs firmasının ise E-devlet Bilgileri ile giriş yapması gerekmektedir.
ETBİS Yeni Kayıt Oluşturmak:
Takip edeceğiniz aşamalar ve girilecek olan bilgilerde, birkaç değişim bulunuyor. Arayüz üzerinden kayıt oluşturulur.
Mal ve Hizmetler:
İlk olarak satışını yaptığınız mal ve hizmetlerle bilgi işlemleri yapmak gerekir. Bir çok kategori bulunuyor ve bu kategoriler içinden size en uygununu seçebilirsiniz. Bu kategoriler sıfır ve 2.El olarakta seçeneklerde yer alır. Eğer kişi 2.El bir ürün satılıyor ise 2.el seçeneğine basabilir. Fiziki mağaza satışı yapıyor iseniz sadece internet üzerinde satışa hayır demeniz yeterli olacaktır. Ödeme ve Ticaret türü Firmanızın kabul ettiği size uygun seçenekleri seçip bu ödeme yöntemleriniz de kredi kartı banka kartı kullanmanız gerekir. Panelin sağ üstünde bulunur bu seçenek. (Kayıt Elektronik Posta Adresleri) Faaliyet gösteren firmaların’’ KEP’’ adresini göstermek zorunluluğu vardır. Ödeme ve Elektronik Para Eğer yurtdışı için bir ödeme türü entegre etmediyseniz Hayır seçeneğine basmanız yeterli olucaktır.
KARGO VE LOJİSTİK
Faaliyetlerinize yardımcı kargo ve lojistik firmalarının isimlerini ve iş yeri numaralarını yazmanız işleminizi kolaylaştırır.
ELEKTRONİK TİCARET ALT YAPI SAĞLAYICILARI
Altyapı sağlayıcılarından biri ile çalışıyor iseniz. Anlaşmakta olduğunuz firmalar ile ödeme yöntemleriniz Eletronik para kuruluşları ile bilglerinizii girmeniz yeterlidir. Çalıştığınız firmanın ismini ve üye girişini girmeniz yeterli olacaktır.
BANKALAR
Firma olarak çalıştığınız, firmaların isimlerini belirtmek gerekmektedir. Eğer yurtdışı odakları ile çalışıyorsanız yurtdışı bankalarını yazmanız gerekmektedir.
VERİTABANLARI
Kişisel verilerin yer aldığı veritabanlarına sahipseniz hangi ülke ve şehirde olduğunu belirtmeniz yeterlidir. Eğer kendi veritabanlarınız yok ise ‘’kendime ait veritabanım bulunmamaktadir’’ı seçmeniz yeterlidir.
ADRES BİLGİLERİ
(ETBİS) Sonraki aşamalarında ise karşımıza çıkan şirketin adres bilgilerinin alanını göreceksiniz. Bu bölümlerde genelde üretim yeri, merkez ofis ve depo olmak üzere üç farklı seçenek bulunur.Bilginin girişlerini tamamlarsanız bir sonraki adıma geçiş sağlayabilirsiniz.
E-İHRACAT İŞLEMLERİ
Siteniz içerisinde yurtdışına satış yapıyorsanız ve yurt dışına satışını bulunmuyorsa. Faaliyet yok seçeneğini seçerek sonraki adımı atabilrisiniz. Eğer satışınız gerçekleşiyor ise bulunmaktadır seçeniğini tercih edip hangi ülkelerle çalıştığınızı belirtip ne tür ödeme aldığınızı belirtmeniz gerek ve giriş yaptıktan sonra son adıma gelmiş bulunmakta oluyorsunuz.
SİTE DOĞRULAMA
Son adım olarak bilgileri eksiksiz bir şekilde girildiği takdirde, çıkan doğrulama işlemini gerçekleştirebilirisiniz.Olası eksik olma durumunda uyarı alınır. Ve bilgiler doğru olunca ‘’kayıt işlemlerime devam et’’ tuşuna basarak onaylayabilirsiniz ve yapmış olduğunuz işlemi gerçekleştirmiş olabilirsiniz.