e ticaret vergilendirme kilavuzu

E-ticaret , son yılların en çok merak edilen alanlarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Online kanallar aracılığıyla satış ve pazarlama işlemleri gerçekleştirmek adına kullanılan e-ticaret nedir? sorusu ile sık sık karşı karşıya kalınan bir konudur. Siz de e-ticaret nedir? sorusuna cevap arıyorsanız bu soruya ve vergilemeye mutlaka dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde karşı karşıya kalabileceğiniz riskler çok fazla olacaktır.

E-ticaret pazarı her geçen gün büyürken vergi bu alandaki en çok tartışılan konulardan bir tanesi olmaktadır. Bu nedenle de vergileme ile alakalı uygulamaları dikkate alarak harekete geçmeniz karlılığı yakalamak açısından çok daha ayrıcalıklı olacaktır.

E-ticaret Vergi Süreçleri Nasıl İşler?

E-ticaret , satışların online kanallar üzerinden gerçekleştirildiği bir mecra olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de standart bir satış sürecinden çok da farklı çözümlerin ortaya çıkmayacağını ifade etmek gerekir. Özellikle de vergilendirme noktasında çok titiz olunması gerekmektedir. Çünkü verginin ödenmemesi vergi kaçırma suçunu işlemenize ve girişiminizin ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olur.

E-ticarette sorun yaşamamak adına öncelikli olarak bir vergi mükellefi olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Satışlarınızın değeri 100 TL olsa dahi bu kazanç üzerinden vergilendirmeye dikkat etmelisiniz. Vergilendirmeden kaçınmanız halinde 100 TL satış için binlerce lira vergi cezası ödemek durumunda kalırsınız.

Vergi ödemek için ister bir şahıs şirketi ister bir sermaye şirketi kurabilirsiniz. Burada önemli olan vergiyi hangi şirket üzerinden ödediğiniz değildir. Vergiyi ödemeniz ve vergiden hukuki yollar haricinde kaçınmanız çok ciddi sonuçlara neden olacaktır.

E-Ticaret Hangi Vergiler Alınır?

E-ticaret uygulamaları nda hangi vergilerin alındığı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Bu nedenle de yapmanız gereken sadece aşağıda sıralanan vergileri inceleyerek bir e-ticaret paydaşı olarak bu vergileri ödemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Vergi muafiyeti kapsamında bazı vergilerden kurtulabiliyor olsanız da bu vergiler herkes için ödenmesi şart olanlardır.

Damga Vergisi

Damga Vergisi , kâğıt türüne bağlı olarak belirlenen ve her vergi mükellefinin ödemesi gereken bir vergi türüdür. Bu nedenle de vergi mükellefiyseniz yaptığınız iş e-ticaret olmasa dahi Damga Vergisi ödemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Damga Vergisinin ne kadar olduğunu muhasebeciniz ya da mali müşavir ile görüşerek öğrenebilirsiniz.

Katma Değer Vergisi – KDV

Her Türk vatandaşının alışveriş sırasında ödediği KDV, şirketler için de ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Bu nedenle de e-ticaret yaparken alış sırasında ödediğiniz KDV’yi satış sırasında da göstermelisiniz. Böylelikle KDV ile alakalı farkı devlete vergi olarak ödemelisiniz. KDV konusunda olabildiğince az ödeme yapmak adına mutlaka giderlerinizi de beyan etmeye gayret gösterin.

Geçici Vergi

Vergi uygulamalarında yıl sonunu beklemeden 3 aylık dönemler halinde kazancın vergilendirilmesi amacıyla yapılan vergi ödemelerine Geçici Vergi adı verilmektedir. Gelir Vergisi ya da Kurumlar Vergisi adıyla ödenen vergilerin önceden ödenmesi adına Geçici Vergi uygulamalarına başvurmalısınız.

Gelir Vergisi

E-ticaret üzerinden kazanç elde etmek isteyen kimseler için kazancın belgelendirildikten sonra vergisinin ödenmesi gerekmektedir. Tam da bu noktada en çok dikkat çeken hususun Gelir Vergisi olacağından söz etmek gerekir. Gelir Vergisi, elde ettiğiniz kazanca bağlı olarak değişen oranlarda ödemeniz gereken bir vergi türüdür. Bu nedenle de Gelir Vergisi ödemelerinizi hesaplarken kazancınızın ne kadar olduğu oldukça önemlidir. E-ticaret faaliyetleri sonrasında ne kadar Gelir Vergisi ödeyeceğinizi öğrenmek adına mutlaka muhasebecinizle görüşmelisiniz.

E-ticarette Vergi Ödememe Durumunda Cezası Var mıdır?

E-ticaret satışları sonrasında kazandığınız miktarın bir kısmını devlete vergi olarak ödemeniz şart. Aksi takdirde vergi kaçırma suçundan çok önemli cezalarla karşı karşıya kalabileceksiniz. Peki, bir e-ticaret platformu satışları için vergi bildiriminde bulunmazsa neler olur?

Fatura kesmeden satış yapmanız durumunda satışlarınızın %10 kadar cezalandırılırsınız. Ayrıca her ay için bildirmediğiniz kazançlar için yaklaşık 1200 TL ceza ödemeniz gerekir. Cezaları ödeyene kadar geçen sürede faiz işleyeceği gibi işin sonunda şirket ortakları ya da sahibi için vergi kaçakçılığı yüzünden hapse girmek dahi söz konusudur. Tüm bu olumsuzluklar düşünüldüğünde en ufak e-ticaret satışı için dahi vergi bildiriminde bulunmanızı öneriyoruz.

Home Office E-ticaret Firmaları Vergi Öder mi?

2021 yılı itibarıyla Home Office yani evden çalışma modeli git gide daha değerli bir özellik kazanmaya başlamıştır. Bu nedenle de e-ticaret sitelerinin önemli bir kısmı evden çalışma sistemi ile hareket etmeyi uygun görür. Peki, evden çalışma vergi ödemenin önüne geçer mi?

Hayır. Evden çalışıyor olmanız vergilendirmeden kurtulacağınız anlamına gelmemektedir. Bu nedenle de kazancınızı her halde devlete bildirmeli ve verginizi ödemelisiniz. Vergi ödeme konusunda girişiminizin daha sürdürülebilir olması adına çeşitli kurumların sağladığı vergi muafiyeti uygulamalarından kurtulabileceğinizi de unutmamalısınız.

E-ticaret Vergi Muafiyeti Kimleri Kapsamaktadır?

E-ticaret uygulamaları nızla alakalı en başarılı seçeneklerden fayda sağlayarak kazancınızı dilediğiniz seviyeye getirebilirsiniz. Ancak çok kazanmanın çok vergi ödemek anlamına da geleceğini unutmamalısınız. Bunun yanı sıra e-ticarette vergi muafiyeti uygulamalarından da haberdar olmalısınız.

E-ticaret platformu kurarak satış yapmayı arzu ediyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey vergi muafiyetinden yararlanmak olmalıdır. Çünkü daha fazla kar için ilk etapta vergiden kaçınmanız gerekir. Ancak kaçınmanın vergi kaçırmak olmadığını asla unutmamalısınız. Peki, vergiden kaçınmak için hangi koşulları taşımanız gerekir?

  • Evde imal ettiğiniz ürünleri e-ticaret platformunuz aracılığıyla satıyor olmalısınız,
  • Başvuracak olan kişinin bir iş yerinin olmaması gerekir,
  • Seri üretim tipi makine ve teçhizatın kullanılmaması şarttır,
  • Vergiden muaf esnaf belgesi alınmalıdır,
  • E-ticaret satışları noktasında elde edilecek kazancın bankada açılacak ticari hesapta birikmesi gerekmektedir,
  • E-ticaret satışları ile alakalı kazanç 220.000 TL’den daha fazla olmamalıdır.

Tüm bu şartları sağlayan bir girişimci için oldukça özel ayrıcalıkların ön planda olduğu açıktır.

E-ticarette Vergi Muafiyetinden Faydalanmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

E-ticaret girişimi konusunda nasıl bir yol haritası izleyeceğinizi öğrenmek adına belgeler ve gerekli koşulları öğrenmelisiniz. Böylelikle vergilendirmeden kurtulmanın avantajını yaşayabileceksiniz. Peki, bir e-ticaret platformu aracılığıyla satış yaparken vergiden kurtulmak adına hangi belgelere sahip olmanız gerekmektedir?

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi

Evde üretilen ürünlerin internetten satışı gerçekleştirilecekse Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınmalıdır. Böylelikle vergi ödenmeyeceği ve buna göre satış gerçekleştirileceği bildirilecektir. 3 yılda bir defa yenilenmesi gereken bu belgenin yenilenmemesi durumunda vergi ödemeye başlayacağınızı bilmelisiniz.

E-ticarette Vergi Ödememenin Diğer Yolu: Genç Girişimci Desteği

E-ticarette vergi ödemek istemeyen mükellefler için dikkat edilecek hususlardan bir tanesi de Genç Girişimci Desteği’ne başvurmaktır. Peki, bu uygulama ne tür çözümler sunar?

29 yaşının altında olan ve ilk defa Bağ-Kur mükellefi olacak kimselerin vergilendirmeden kurtulması için Genç Girişimci Desteği’nden yararlanması mümkündür. Bu durumda hem 1 yıl boyunca Bağ-Kur primleriniz devlet tarafından karşılanır hem de 3 yıl boyunca Gelir Vergisi ödemelerinizin 75.000 TL’lik kısmı yok sayılır. Vergi muafiyeti konusunda oldukça başarılı bir seçenek olan Genç Girişimci Desteği’ni incelemenizi öneriyoruz.

Genç Girişimci Desteği ve diğer pek çok konuyu dikkate alarak kusursuz sonuçlar elde edebileceğinizi unutmamalısınız. Vergiden kaçınmak için bir e-ticaret paydaşı olarak bu alternatifi değerlendirmelisiniz.



Lütfen Bekleyin

demresa
Destek Ekibi

Whatsapp'tan mesaj gönderin.

+90 850 305 89 13 telefon görüşmesi için
Hangi konuda yardımcı olabilirim?
908503058913
×
Bize yazın, çevrimiçiyiz !