black friday 2022

Black Friday Nedir?

İlk olarak ABD’de ortaya çıkan Black Friday, Şükran gününü izleyen Cuma günü kutlanan bir gün olarak ifade edilebilir. Noel alışveriş döneminin de başlangıcını ifade eden bu gün, markaların ve e-ticaret sitelerinin alışverişi canlandırmak ve satışlarını arttırmak için indirim kampanyaları düzenlediği bir gün. İndirimli fiyatlar ve bugüne özel olarak düzenlenen kampanyalar sayesinde hem markalar hem de tüketiciler önemli avantajlar elde edebilirler. İlk olarak 1960lı yıllarda ortaya çıkan bu terim, aynı zamanda tatil alışverişi olarak da ifade edilebiliyor. Bu terimin ilk olarak Philadelphia’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Özellikle 1980li yıllarda daha da popülerleşen bu terim, son yıllarda markaların pazarlama çalışmasının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Hem dünyadaki hem de Türkiye’deki markalar haftalar öncesinden bu özel indirim günü için tanıtım ve pazarlama çalışmalarına başlıyor.


2022 Black Friday Ne Zaman?

2022 Black Friday, 25 Kasım 2022 Cuma gününe denk geliyor. Kasım aynın son Cuma günü olan bu günde birçok marka önemli indirim kampanyaları düzenleyecek. Hatta son yıllarda markalar Cuma, Cumartesi ve Pazar olmak üzere üç günü de kapsayacak indirim kampanyaları düzenlemeyi tercih ediyorlar.


Uzatılmış Black Friday olarak adlandırılan bu uygulama, kararsız tüketicilerin karar vermesi ve bu tüketicileri satın almaya yönlendirmek açısından faydalı olabilir. Aynı zamanda kampanyanın Cumartesi ve Pazar günlerine uzatılması, tüketicilerin tatil gününde rahat bir şekilde alışveriş yapmasına da imkân tanıyabilir.

Tüketiciler 25 Kasım 2022 tarihinden önceki haftalarda 2022 Black Friday için alışveriş listelerini hazırlamaya başlayabilirler. Bu özel indirim günü için alışveriş listesini önceden hazırlamak birçok açıdan fayda sağlayacaktır. Genellikle bu indirim gününde e-ticaret sitelerinin trafiğinde anlamlı bir artış olur. Alışveriş listesi oluşturmak, tüketicilerin sadece istedikleri ürünü aramasında ve indirimleri kaçırmadan indirimlerden faydalanmasına izin verir.

Black Friday Nasıl Uygulanıyor?

Black Friday indirimleri boyunca fiziksel mağazalar gece geç saatlere kadar açık kalabiliyor. Normal şartlar altında akşam 8 ya da 9’da kapanan mağazalar, bugüne özel olarak gece 12’ye hatta gece 1’e kadar açık kalabiliyor. Müşteriler de sabah erken saatlerden itibaren mağazaların önünde sıraya girerek indirimli fiyatlardan ürünleri almaya çalışıyor.

Son yıllarda ise fiziksel mağazalarda düzenlenen indirimlere ek olarak online mağazalarda ve e-ticaret mağazalarında da Black Friday indirimleri düzenlemeye başladı. E-ticaret mağazaları haftalar öncesinden farklı ürünler için indirim planları ve kampanya paketleri düzenliyor. Daha sonra Black Friday günü başlar başlamaz bu kampanyalar uygulamaya sokuluyor.

Black Friday İndirimlerinin Markalara Faydası Var Mı?

Birçok durumda Black Friday indirimleri markalara çeşitli faydalar sağlıyorlar. E-ticaret alanına yeni giriş yapmış markalar ya da platformlar, bu günden düzenlenen indirim kampanyaları sayesinde marka görünürlüklerini arttırabiliyorlar. İndirimli fiyatlardan faydalanmak isteyen müşteriler, pazara yeni girmiş ve cazip fiyatlar sunan markaları tercih edebiliyorlar.

Diğer yandan halihazırda pazarda faaliyet gösteren markalar ya da e-ticaret platformları ise satışlarını arttırmak için bu günü kullanabiliyor. Genellikle tüketiciler indirim ve kampanya uygulamasını gördüğü anda daha yüksek satın alma isteğine sahip oluyorlar. Markalar ve e-ticaret siteleri de bu isteği doğru şekilde kullanarak satışlarını arttırabilirler.

Bunlara ek olarak markalar bu güne özel olarak farklı ürünleri bir arada sunan kampanyalar düzenleyebilirler. Bu sayede stokta uzun süre kalan ve artık depodan çıkması gereken ürünleri de bu indirimler sayesinde elden çıkarabilirler. Örneğin bir kadın giyim ürünleri satan bir e-ticaret sitesi, envanterinde uzun süre kalan çorapları eteklerle bir paket olarak indirimli fiyattan satarak stok eritme işlemi yapabilir.

E-Ticaret Siteleri İçin Black Friday Neden Önemli?

Black Friday, her ne kadar Amerika’da ortaya çıkmış olsa da son yıllarda dünyanın farklı ülkelerinde de uygulanmaya başladı. Markalar ve e-ticaret platformları bu günde önemli indirimler yaparak tüketicilere farklı fırsatlar sunuyor. Türkiye’de bulunan e-ticaret siteleri ve markalar da farklı nedenlerden dolayı Muhteşem Cuma, İnanılmaz Cuma gibi isimlerle Black Friday döneminde indirimler yapıyor ve kampanyalar düzenliyorlar. Peki, e-ticaret siteleri için Black Friday neden önemli?

E-Ticaret Siteleri Yeni Müşteriler Kazanabilirler

Birçok durumda e-ticaret siteleri Black Friday dönemine özel kampanyalar hazırlıyorlar. Bu gün için yapılan hazırlıklar haftalar öncesinden başlıyor ve tüketicilere indirim kuponu toplama gibi seçenekler sunuluyor. İlk defa alışveriş yapacak kişilere özel Black Friday kuponları tanımlamak yeni müşteriler kazanmak açısından faydalı olabilir. Burada önemli olan nokta sadık müşterilerle yeni müşteriler arasındaki dengeyi bulmak. E-ticaret siteleri yeni müşteriler kazanırken aynı zamanda eski müşterilerine de cazip fırsatlar sunmalıdır.

Pazara Yeni Giriş Yapan Siteler Görünürlük Kazanabilir

E-ticaret sektörü rekabetin çok yüksek olduğu bir alandır. E-ticaret faaliyetlerinde bulunan şirketlerin rakiplerinin önüne geçmesi ve kendi müşteri kitlelerini oluşturmak için görünürlük kazanması hem önemli hem de gereklidir. Diğer yandan Black Friday gibi günler pazara yeni giriş yapan e-ticaret siteleri için önemli bir fırsat olabilir. Özellikle de pazaryerlerinde mağaza açan e-ticaret girişimleri, yaptıkları Black Friday kampanyaları sayesinde görünürlük kazanabilirler. Böylece indirim dönemi sona erdikten sonra bu dönemde kazanılan müşterilere odaklanmak ve müşteri sadakati elde etmek mümkün olur.

Black Friday Satış Hacmini Arttırmak İçin İyi Bir Fırsattır

Black Friday aynı zamanda satış hacmini ve ciroyu arttırmak için iyi bir fırsat olarak görülebilir. Tüketiciler son zamanlarda toplu alışveriş yapmak için bu gibi indirim ve kampanya dönemlerini bekliyorlar. E-ticaret siteleri doğru indirim kampanyaları düzenlerse Black Friday dönemini iyi satış rakamlarıyla kapatabilirler. Burada önemli olan doğru ürünleri bir araya getiren paketler oluşturmak ve kampanyalar düzenlemektir. Örneğin bu indirim dönemi genellikle kış dönemine denk geldiği için bir e-ticaret giyim markası pantolon, kazak ve palto satın alındığında daha yüksek bir indirim uygulayabilir.

Black Friday İndirimleri Gerçek Mi?

Black Friday, her ne kadar ABD’de ortaya çıkan bir indirim günü olsa da son yıllarda dünyanın her yerinde farklı markalar tarafından uygulanıyor. Türkiye’de de Muhteşem Cuma, Efsane Cuma gibi farkı sloganlarla uygulanan bu gün, markaların çeşitli indirim kampanyaları düzenlediği bir gün olarak adlandırılabilir. Ancak birçok durumda tüketiciler, markaların tüketicileri yanılttığını ve düzenlenen indirimlerin gerçek olmadığını öne sürüyor. Peki, Black Friday indirimleri gerçek mi?

Daha Önce Düzenlenen Yanıltıcı Black Friday İndirimleri

Birçok durumda Black Friday indirimleri gerçeği yansıtıyor. Ancak bazı markalar indirim dönemi öncesinde satışta bulunan ürünlerinin fiyatını arttırabiliyor. Daha sonra arttırılan bu fiyat üzerinden indirim yapılarak aslında gerçek bir indirim uygulanmadan ürünler satışa sunulabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda birçok dikkatli tüketici bu durumu fark etti.

Aslında markaların bu gibi önce fiyat arttırma ve daha sonra fiyat indirme stratejisini izlemesi marka imajı açısından oldukça olumsuz. Böyle yöntemlere başvurmak tüketicinin markaya olan güvenini ciddi anlamda zedeleyebilir. Tüketiciler birkaç farklı yöntemle markaların düzenlediği Black Friday indirimlerinin gerçek olup olmadığını anlayabilirler.

Black Friday İndirimlerinin Gerçek Olduğunu Nasıl Anlarım?

Markaların düzenlediği Black Friday indirimlerinin gerçek olup olmadığını anlamanın ilk yolu indirim dönemi öncesinde bir istek listesi oluşturmaktır. Tüketiciler indirim döneminde almak istedikleri ürünleri bir liste haline getirebilir. Daha sonra ürünlerin listeye ekleme tarihinde fiyatlarını bir kenara not edebilirler. Eğer indirim dönemindeki fiyat, listeye eklenen dönemdeki fiyattan daha yüksekse burada bir indirim olmadığını görmek mümkün olur.

Diğer bir yöntem ise indirim döneminde alışveriş yapan diğer kullanıcıların yorumlarını okumak olacaktır. Birçok durumda diğer tüketicilerin yorumları ve sağladıkları bilgiler, markaların Black Friday döneminde düzenlediği indirimlerin gerçek olup olmadığına dair bir fikir verir.

Black Friday İndiriminde Alışveriş Yapmak Mantıklı Mı?

E-ticaret siteleri daha fazla tüketici çekmek ve satış hacimlerini arttırmak için Black Friday döneminde anlamlı indirim kampanyaları düzenliyor. Özellikle günlük yaşamda kullanılan ürünleri veya laptop gibi göreceli olarak daha pahalı ürünleri bu dönemde satın almak mantıklı bir yatırım olabilir. Böylece satın alınan ürünü daha avantajlı bir fiyata almak ve tasarruf etmek mümkün olur.

E-Ticaret Siteleri Black Friday İçin Nasıl Hazırlanmalı?

Black Friday, e-ticaret siteleri için yılın en önemli dönemleri arasında yer alır. E-ticaret siteleri daha fazla satış yapmak, yeni müşteriler kazanmak ve marka bilinirliklerini arttırmak için bu dönemden faydalanabilirler. Ancak tüm bu kazançlar için e-ticaret sitelerinin Black Friday’den önce ciddi hazırlıklar yapması gerekir. Bu indirim dönemine hazırlıksız giren bir e-ticaret sitesinin başarı elde etmesi ve satışlarını arttırması mümkün olmayabilir. Peki, e-ticaret siteleri Black Friday için nasıl hazırlanmalı? Hangi stratejiler ve pazarlama yaklaşımları bu dönemi en yüksek satışla kapatmak için faydalı olacaktır?

E-Ticaret Alt Yapısını İyileştirin

Black Friday döneminde e-ticaret siteleri normalde göre daha yüksek ziyaretçi trafiğiyle karşılaşır. Bu nedenle e-ticaret sitelerinin yüksek trafiği kaldıracak yeterli teknik altyapısı olmalıdır. Teknik altyapının yetersiz olması durumunda müşteriler e-ticaret sitesinde ürünleri görüntüleme ve beğendikleri ürünleri satın alma konusunda sorun yaşayacaktır. Yavaş yüklenen veya hiç yüklenmeyen sayfalar tüketicilerin sayfayı terk etmesine ve alternatiflere yönelmesine neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için e-ticaret siteleri indirim döneminden önce beklenen ziyaretçi trafiği için gerekli yatırımları yapmalıdır. Demresa'nın sağladığı teknik alt yapı desteği ile Black Friday döneminde yaşanabilecek müşteri yoğunluunu sorunsuz geçirebilirsiniz. Demresa'nın alt yapısı ile sitenizin yavaş yüklenmesi veya hiç açılmaması gibi sorunlarla karşılaşmazsınız ve tüketiciler sayfanızda rahatça alışveriş yapabilirler.

Müşteri Kitlesi Oluşturun

Black Friday dönemine mevcut bir müşteri kitlesiyle girmek satış yapma ihtimalini arttıracaktır. Bu nedenle e-ticaret sitelerinin indirim döneminden önce müşteri kitlesi oluşturma çalışmalarına başlaması gerekir. Demresa ile birkaç ay öncesinden yapılacak yoğun pazarlama ve reklam çalışmasıyla verimli bir Black Friday dönemi için ihtiyaç duyulan müşteri kitlesini oluşturmak mümkün olur. Bu amaç doğrultusunda sosyal medya kanalları kullanılabilir ve gerekli reklam çalışmaları yapılabilir.

Hedef Kitlenize Özel Kampanyalar Oluşturun

E-ticaret sitelerinin Black Friday dönemi için uygulayabileceği bir diğer taktik ise hedef kitlelerine özel kampanyalar oluşturmak olacaktır. Genellikle her e-ticaret sitesinin sunduğu ürünlere paralel olarak farklı bir hedef kitlesi olur. Örneğin elektronik ürünler satan bir e-ticaret sitesi ile evcil hayvan ürünleri satan bir e-ticaret sitesinin hedef kitlesi birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle e-ticaret sitelerinin ilk olarak hedef kitlelerinin davranışlarını ve özelliklerini doğru bir şekilde anlaması, daha sonra da bu özelliklere göre özel Black Friday kampanyaları oluşturması gerekir. Demresa ailesi olarak size sağladığımız hizmet ile sunduunuz ürünlere uygun hedef kitlesini kolayca tespit edip doğru hedef kitlesine gerekli kampanyaları oluşturabilirsiniz.

Google Adwords’te Reklam Verin

İnternet dünyasında görünürlük olmadan herhangi bir başarı elde etmek neredeyse imkansızdır. E-ticaret siteleri için görünürlük elde etmenin en etkin yolu Google AdWords üzerinden reklam vermek olacaktır. AdWords reklamları, e-ticaret sitesinin hedeflediği kelime gruplarında görünür olmasında yardımcı olur. Özellikle de yeni faaliyete başlamış e-ticaret sitelerinin Google AdWords reklamlarına daha fazla ağırlık vermesi gerekebilir. Burada önemli olan doğru kelimeler ve ürün grupları üzerinde çalışarak reklam bütçesini verimli bir şekilde kullanmak olacaktır. Demresa bu doğru kelimeleri seçmenize ve sitenizin internet dünyasında görünürlük elde etmenize yardımcı olur.

Reklam Stratejinizi Doğru Kullanın

İnternet reklamları söz konusu olduğunda e-ticaret sitelerinin reklam stratejilerini doğru kurgulaması gerekir. Agresif bir şekilde her kanaldan yüksek bütçeyle reklam vermek uzun vadede verimli sonuçlar doğurmayacaktır. Hatta birçok durumda reklamlara hedeflenmemiş bir şekilde yüksek bütçe ayırmak reklamların verimliliğini düşürerek maliyetleri arttıracaktır. Reklamlar söz konusu olduğunda e-ticaret sitelerinin ilk olarak en çok trafik çektiği alanları belirlemesi gerekir. Örneğin eğer tüketicilerin çoğu Instagram postları üzerinden geliyorsa bu durumda Instagram reklamlarına ağırlık vermek daha faydalı bir yaklaşım olacaktır. Demresa yaptığı çalışmalar ile reklam bütçenizi doğru kullanmanızı ve düşük maliyetle doğru kişilere ulaşmanızı sağlar. Reklam verimliliğinizi arttırır.

Sosyal Medya Üzerindeki Varlığınızı Arttırın

Reklam stratejilerine paralel olarak e-ticaret sitelerinin Black Friday dönemi öncesinde sosyal medyaya da ağrılık vermesi gerekir. Son yıllarda sosyal medya en önemli reklam ve pazarlama araçlarından birisi haline geldi. E-ticaret siteleri Black Friday’den birkaç hafta önce düzenleyecekleri kampanya ve indirimlere dair detayları sosyal medya hesaplarında paylaşmaya başlayabilirler. Black Friday’den önce her gün yayınlanacak hatırlatma postları, takipçileri tetikte tutmak için yeterli olacaktır.

Sosyal Medya’da Reklam Verin

E-ticaret sitelerinin Black Friday öncesinde izleyebileceği bir diğer yaklaşım da sosyal medya reklamları olacaktır. Instagram, Facebook ve YouTube reklamları, marka bilinirliğini arttırmak ve daha geniş kitlelere ulaşmak açısından oldukça faydalıdır. Özellikle Black Friday’den birkaç hafta önce başlatılan reklam kampanyaları, sosyal medya kullanıcılarını yaklaşan Black Friday indirimleri konusunda bilgilendirir. Buna ek olarak influencer pazarlama yaklaşımı ile sosyal medya fenomenleriyle çalışmak da Black Friday’den önce izlenebilecek önemli taktikler arasında yer alır. Sosyal medya reklamlarında Demresa'dan destek alarak bu döneme hazır bir şekilde başlayabilirsiniz.

Mobil Odaklı Müşteri Stratejisi Belirleyin

Son yıllarda mobil cihazlar üzerinden gerçekleşen satışlarda bir artış gözlemleniyor. Artık tüketiciler beğendikleri ürünleri sadece birkaç tıkla akıllı telefonları üzerinden satın alıyorlar. Black Friday’de mobil üzerinden satın alma durumu geçerli. E-ticaret siteleri mobil odaklı bir yaklaşım belirleyerek müşterilerin indirimlerden faydalanmasını sağlayabilir. Black Friday’den önce Demresa ile bir mobil uygulama hazırlamak ve ziyaretçileri bu uygulamaya yönlendirmek indirim döneminde satışları arttırmaya yardımcı olabilir.

Özel İndirimli Ürünler Belirleyin

E-ticaret sitelerinin Black Friday’e hazırlamak için izleyebileceği bir diğer taktik ise özel indirimli ürünler belirlemek olacaktır. Bir önceki Black Friday döneminden elde edilen veriler sayesinde hangi ürünlerin yüksek satış rakamlarına ulaştığını belirlemek ve buna göre özel indirimler düzenlemek mümkün. O güne özel indirimi gören tüketicilerin satın almayı tamamlama ihtimali daha yüksek olacaktır. Demresa'nın kullancı dostu yönetim paneli sayesinde seçtiğiniz ürünlere istediğiniz şekilde indirimler sağlayabilirsiniz.

Ürün Stoklarınızı Arttırın

Black Friday’de oluşan yüksek talebi karşılamak için ürün stoklarınızı da arttırabilirsiniz. Tüketiciler “ürün stokta yok” gibi bir bildirimle karşılaştıkları zaman hayal kırıklığına uğrar. Özellikle de o ürünü indirimli fiyattan alabileceklerini düşündükten sonra stokların hızlı bir şekilde tükenmesi bu hayal kırıklığını arttırır. Demresa'ya özel yönetim paneli ile bir önceki Black Friday dönemlerinde hangi üründen ne kadar satıldığını inceleyerek en çok satılan ürünler için stoklarınızı arttırabilirsiniz.

Ödeme Yöntemlerinizi Geliştirin

Online alışveriş söz konusu olduğunda tüketiciler tek bir seçenekle kısıtlı kalmak istemezler. Buna hem ürün çeşitliliği hem de ödeme yöntemi çeşitliliği dahildir. E-ticaret siteleri Demresa ile Black Friday öncesinde ödeme yöntemlerini geliştirerek farklı seçenekleri sunmaya odaklanabilirler. Kapıda ödeme, kredi kartıyla ödeme ve havale gibi seçenekler, tüketicilerin satın alma sürecini tamamlamalarına yardımcı olacaktır.

Black Friday Öncesi Kupon Stratejisi

Black Friday öncesinde tüketicilerin kupon toplamasına ve daha sonra bu kuponları kullanmasına izin verebilirsiniz. Her gün farklı bir kupon sunarak tüketicileri e-ticaret sitenize veya mobil uygulamanıza yönlendirebilirsiniz. Tüketiciler kupon toplamak için e-ticaret sitenizi ziyaret ettiği zaman sunduğunuz ürünleri de görme fırsatı elde ederler. Buna ek olarak bazı durumlarda kuponlarla iyi bir indirim elde ediyorlarsa satın alma niyetleri olmasa da bir ürünü sadece uygun fiyatlı olduğu için satın alabilirler. Black Friday’den birkaç hafta önce kupon toplamaya izin vermek indirim döneminde daha fazla satış yapmaya yardımcı olabilir.

Influencer Marketing Reklamları Verin

E-ticaret siteleri Black Friday’den önce influencer marketing yönteminden de faydalanabilirler. Son yıllarda sosyal medya fenomenleri olarak da bilinen influencerlar, pazarlama kampanyalarının önemli bir bileşeni haline geldi. Tüketiciler ve özellikle de daha genç tüketiciler, sosyal medya fenomenlerini geleneksel reklamlara göre daha inandırıcı ve samimi buluyor. Bu nedenle e-ticaret siteleri ve markalar hem Black Friday döneminde hem de genel pazarlama yaklaşımı olarak sosyal medya fenomenleri ile çalışmaya başladı. E-ticaret sitenizde yer alan ürünlere uygun profile sahip bir fenomenle çalışarak marka görünürlüğünüzü arttırarak Black Friday’de hazırlanabilirsiniz.

Black Friday Zamanı Hangi Kampanyalar Yapılmalı?

Black Friday döneminde farklı indirim kampanyaları düzenlemek satışların arttırılmasına yardımcı olacaktır. E-ticaret sitenizin faaliyet gösterdiği alana en uygun kampanyaları yapmak Black Friday döneminde yüksek satış rakamlarına ulaşmanıza yardımcı olabilir. Doğru kampanyaların düzenlenmesi ve indirim döneminden en yüksek verimin elde edilmesi için önceki yılların verileri kullanılabilir. Demresa'nın kullanıcı paneli sayesinde bir önceki Black Friday döneminde en çok satılan ürünler gibi verilere bakabilir ve yeni dönem kampanyaları için fikir sahibi olabilirsiniz. Önceki yılların verilerine ek olarak e-ticaret siteleri aşağıda yer alan genel yaklaşımları da izleyebilirler.

Farklı Gün ve Ürün Gruplarına Yönelik İndirim Kampanyaları

Her ne kadar ilk zamanlarda Black Friday sadece bir günü kapsamış olsa da son yıllarda markalar ve e-ticaret siteleri indirimleri birkaç güne yayıyor. Hatta bazı durumlarda bir hafta süren Black Friday kampanyaları görmek de mümkün. Eğer e-ticaret siteniz için birkaç günü kapsayan Black Friday indirimleri planlıyorsanız her güne özel bir kampanya tanımlamak faydalı bir yaklaşım olabilir. Örneğin giyim alanında hizmet veren bir e-ticaret siteniz varsa Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri için sırasıyla kadın giyim ürünleri, erkek giyim ürünleri ve çocuk giyim ürünleri için kampanya tanımlayabilirsiniz. Bu sayede her gün için farklı bir ürün grubunda indirim yaparak farklı ziyaretçileri sitenize çekebilirsiniz.

Ücretsiz Kargo Kampanyaları

Black Friday zamanı ücretsiz kargo seçeneği koymak tüketicileri satın almaya yönlendirebilir. Birçok durumda tek bir ürün satın almak isteyen tüketiciler kargo bedeli nedeniyle bu ürünü satın almaktan vazgeçebiliyor. Ancak kargo bedava seçeneği sunulduğu zaman tüketiciler kargo bedeli ödemeyecekleri için tek de olsa ürünü satın alabiliyor. Eğer tek bir ürün için ücretsiz kargo seçeneği sunmak istemiyorsanız 100TL ve üzeri için ücretsiz kargo gibi kargo kampanyaları da düzenleyebilirsiniz. Aslında düzenleyeceğiniz ücretsiz kargo kampanyası e-ticaret sitenizde bulunan ürünlere bağlı olarak farklılık gösterecektir. Yüksek ücretli ürünler satıyorsanız tüm durumlarda ücretsiz kargo seçeneği sunmak faydalı bir yaklaşım olacaktır.

Yüksek Maliyetli Ürünler İçin Stoklu Kampanyalar

Eğer e-ticaret sitenizde yüksek maliyetli ürünler satıyorsanız, Black Friday indirimleri kapsamında stoklu kampanyalar düzenleyebilirsiniz. Bir ürünü stokta tutmak sizin için maliyetli bir süreçse, bu ürünleri en kısa sürede satmanız gerekir. Black Friday gibi indirim dönemleri de özellikle depolama maliyeti yüksek ürünlerin stoktan çıkarılması adına faydalı dönemler olacaktır. Stokları eritiyoruz gibi sloganları kullanarak tüketicileri yüksek maliyetli ürünleri satın almaya yönlendirebilirsiniz. Birçok durumda tüketiciler bir ürünün sınırlı sayıda olduğunu veya tükenmek üzere olduğunu hissettiklerine tüketicilerin o ürünü satın alma olasılığı artacaktır. Stokta tutma maliyeti yüksek olan ürünlerde bu gibi kampanyalar düzenleyerek Black Friday indirim döneminin verimli geçmesini sağlayabilirsiniz.

Ortak Noktaya Sahip Ürünlere Yönelik Kampanyalar

Black Friday zamanında düzenleyebileceğiniz bir diğer kampanya türü de ortak özelliklere sahip olan ürünleri paketler halinde sunmak olacaktır. Örneğin elektronik ürünleri satan bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz akıllı telefonla birlikte akıllı telefon şarj cihazı ve powerbank ürünlerini bir paket olarak sunabilirsiniz. Bu ürünleri grup olarak satın alınca tek tek satın almaya göre daha avantajlı fiyat sunarak tüketicilerin bir yerine üç ürün satın almasını sağlayabilirsiniz. Ürünleri gruplar halinde sunmak ve satmak stoklarınızı daha hızlı eritmenize yardımcı olur. Ortak noktaya sahip ürünleri bir paket halinde sunmak özellikle de stoklarınızda uzun süre tuttuğunuz ve artık stoklarınızdan çıkarmak istediğiniz ürünler için faydalı olacaktır. Mevcut ürünlerinizi ve stok sürelerinizi dikkate alarak benzer veya tamamlayıcı ürünleri Black Friday kampanyaları kapsamında bir arada sunabilirsiniz.

Hediye Ürün Kampanyaları

Black Friday döneminde satışlarınızı arttırmak için hediye ürün kampanyaları da düzenleyebilirsiniz. Bu kampanyalar kapsamında tüketicilerin satın aldığı bir ürüne ek olarak o ürünle ilişkili daha küçük bir ürünü hediye olarak gönderebilirsiniz. Özellikle stoklarınızda uzun süre kalan ve stokta kaldığı için yüksek maliyete sahip olan ürünleriniz için bu yaklaşım oldukça faydalı olacaktır. Stokta tutma maliyetinin yüksek olduğu ve sizi zarara uğratan ürünleri hediye olarak göndermek tüketici memnuniyeti açısından da önemlidir. Küçük bir hediye göndererek müşterilerinizi memnun edebilir ve onları tekrarlı müşterilere dönüştürebilirsiniz. Black Friday döneminde bu gibi kampanyalar düzenlemek yılın kalanında müşterilerin sizi tercih etmesini sağlayabilir.

Saatlik İndirim Kampanyaları

Tüketicilerde aciliyet hissi yaratmak tüketicileri belirli ürünleri satın almaya teşvik edebilir. FOMO (fear of missing out) yani bir fırsatı kaçırma korkusu olarak bilinen bu durum, kısıtlı süre olduğunda tüketicilerin satın alma davranışlarını tetikleyecektir. Black Friday döneminde saatlik indirim kampanyaları düzenlemek bu açıdan faydalı bir yaklaşımdır. Sadece birkaç saat aktif kalacak bir kampanya, normalde satın alma niyeti olmayan bir kişinin o ürünü satın almasına yol açabilir. Aynı zamanda e-ticaret sitenizi rastgele ziyaret eden bir kişi de saatlik kampanyayı gördüğü zaman bu fırsatı kaçırmak istemeyebilir. Fırsatı kaçırma dürtüsünü yaratarak Black Friday döneminde daha fazla satış gerçekleştirebilirsiniz.

Black Friday Zamanı Satış Nasıl Arttırılır?

Black Friday indirim dönemi, e-ticaret sitelerinin satışlarını arttırmaları için benzersiz fırsatlar sunar. E-ticaret siteleri bu dönemi verimli bir şekilde kullanırsa toplam satışlarında anlamlı bir artış elde edebilirler. Birçok tüketici bu dönemde indirimleri ve kampanyaları takip ederek satın almak istedikleri ürünlere en uygun fiyatla erişmek ister. Tüketicinin satın alma niyeti olduğu için uygulanacak birkaç pazarlama stratejisiyle bu satın alma niyetini gerçeğe dönüştürmek mümkün olur. E-ticaret siteleri Black Friday’de doğru kampanyalar düzenleyerek ve yüksek görünürlük elde ederek yılın herhangi bir dönemine göre daha fazla satış gerçekleştirme imkanını elde edebilirler. Peki, e-ticaret siteleri Black Friday zamanı satışlarını nasıl arttırabilir? Bu dönemi verimli değerlendirmek için hangi yaklaşımlar izlenebilir?

Özel İndirim Oranları Belirleyin

Yılın diğer dönemleri düşünüldüğü zaman Black Friday satışları arttırmak için en verimli dönemler arasında yer alır. En önemli indirim dönemleri arasında yer alan Black Friday için özel indirim oranları tanımlayarak satışlarınızı arttırabilirsiniz. Hatta Black Friday haftası gelmeden önce tüketicilerin indirim kuponları toplamasına izin vererek hem e-ticaret sitenizin trafiğini arttırabilir hem de indirim günü için daha fazla tüketicinin dikkatini çekebilirsiniz. Bu dönemde normalde yaptığınız indirim kampanyalarından farklı bir yaklaşım izlemek müşteri memnuniyeti açısından önemli olacaktır. Tüketiciler farklı indirim fırsatlarını gördükleri zaman Black Friday’de alışveriş yaparken sizin e-ticaret sitenizi tercih edecektir. Bu da marka imajınıza katkıda bulunmanın yanı sıra satışlarınızı da arttırmanıza yardımcı olacaktır.

Geri Sayım Aracı ile Ürün Satışı Yapın

Black Friday’de satışlarınızı arttırmak için benimseyebileceğiniz bir diğer yaklaşım ise indirim dönemine ne kadar kaldığını göstermek olacaktır. E-ticaret sitenize sadece bu dönem için bir geri sayım aracı koyarak özel indirimlere kalan süreyi gösterebilirsiniz. Aynı zamanda farklı indirim kampanyaları düzenliyorsanız her indirim kampanyasına özel bir geri sayım aracı kullanabilirsiniz. Geri sayım aracı sayesinde tüketiciler indirimin ne zaman başlayacağını görerek buna göre plan yapabilirler. Buna ek olarak geri sayım aracı ile indirim dönemini planladığınız zaman e-ticaret sitenizde yaşanabilecek yoğunluğu da tahmin edebilirsiniz. Örneğin indirimler akşam 9’da başlayacaksa bu saatte yaşanacak yoğun ziyaretçi trafiğini kaldıracak altyapı önlemlerini alabilirsiniz. Böylece tüketiciler sayfa yüklemesi sorunu, sepete ekleme sorunu veya ödeme sorunu yaşamadan rahatlıkla satın alma işlemlerini tamamlayabilirler.

Son Saatler Taktiğini Uygulayın

Black Friday zamanı satışlarınızı arttırmak için uygulayabileceğiniz bir diğer yaklaşım ise son saatler taktiği olacaktır. Tüketicilerde ürünlerin tükendiğine dair bir his oluşturmak tüketicilerin alışveriş yapma isteğini destekleyecektir. Stokların tükenmesinden ve ürünü bir daha bulamamaktan endişelenen tüketici, fırsatı kaçırmamak için ürünü hemen satın alacaktır. Black Friday indirimlerinin son saatleri olduğunu haber veren bir anlık bildirim veya eposta, tüketicileri e-ticaret sitenize çekmeye yardımcı olabilir. Anlık bildirim veya epostaya ek olarak e-ticaret siteniz son saatler olduğunu gösteren bir sayaç da koyabilirsiniz. Sayaç sıfıra ulaştığınızda indirimin biteceğini görecek olan ziyaretçiler, fırsatı kaçırmamak için beğendikleri ve sepete ekledikleri ürünleri hemen satın alacaktır.

Kargo Bedava Vurgusu Yapın

Black Friday’de satışlarınızı arttırmak için izleyebileceğiniz bir diğer strateji de kargo bedava seçeneği olacaktır. Birçok durumda tüketiciler satın aldıkları ürünler için kargo bedeli ödemek istemezler. Hatta bazı durumlarda kargo dahil sunulan ürünler için daha yüksek ödeme yapmayı bile kabul edebilirler. Bu nedenle hem indirim dönemlerinde hem de normal zamanlarda tüketiciler kargo bedava seçeneği sunan e-ticaret sitelerine veya satıcılara yönelirler. Black Friday’de kargo bedava seçeneği sunmak tüketicilerin dikkatini çekmek açısından faydalı bir yaklaşım olacaktır. Satın alınan ürün sayısından bağımsız olarak kargo bedava seçeneğini sunabileceğiniz gibi belirli bir fiyatın üstündeki ürünler için kargo bedava seçeneğini de sunabilirsiniz. Örneğin “250TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava” gibi bir seçenek tüketicileri satın aldıkları ürünleri 250TL’ye tamamlama konusunda teşvik eder. Özellikle de 200TL’lik bir ürün satın aldıklarında kargo bedeli olarak 30TL vermek yerine sepete 50TL değerinde bir ürün atmak tüketicilerin tercih ettiği bir yaklaşımdır. E-ticaret siteleri ve markalar tüketicilerin bu eğilimini göz önünde bulundurarak kargo bedava seçenekleri sunmalıdır.

Sosyal Medya Reklamlarına Ağırlık Verin

Black Friday zamanı satışlarınızı arttırmanın bir diğer yolu da marka görünürlüğü kazanmaktır. Bu dönem öncesinde sosyal medyaya kanallarına ağırlık vermeniz Black Friday’in verimli geçmesine yardımcı olabilir. İndirim döneminden önce sosyal medya reklamları vermek aynı zamanda markanızın veya e-ticaret sitenizin görünürlük kazanmasına da yardımcı olur. Instagram, Facebook ve YouTube üzerinden reklam vererek Black Friday’de düzenleyeceğiniz kampanyalar konusunda tüketicileri ve müşterilerinizi bilgilendirebilirsiniz.

E-Posta Kitlesini Mutlaka Kullanın

İndirim dönemde satışlarınızı arttırmak için izleyebileceğiniz bir diğer yaklaşım ise mevcut müşterilerinizi kampanya ve indirimler konusunda bilgilendirmek olacaktır. E-posta pazarlaması sayesinde mevcut müşterilerinizi Black Friday indirimleri ve kampanyaları hakkında bilgilendirebilirsiniz. Buna ek olarak sadık müşterilerinize özel indirimler tanımlayarak bu kişileri daha fazla ürün satın almaya yönlendirebilirsiniz. Aynı zamanda Demresa'nın sms ve e-posta gönderim sistemi sayesinde müşterilerinizi daha önceden bilgilendirerek müşterilerinizin alışveriş listeleri oluşturmasına izin verebilirsiniz.

Bildirim (Push) Gönderimi Yapın

Black Friday’de satışlarınızı arttırmak için uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem de bildirim gönderimi yapmak olacaktır. Son yıllarda e-ticaret internet sitelerinden ziyade mobil uygulamalara doğru kalıyor. Bildirimleri internet sitesinin yanında mobil uygulama üzerinden yapmak daha fazla tüketiciye ulaşma imkanı sağlayabilir. Bu yaklaşım mobil uygulaması olan e-ticaret siteleri için faydalıdır. Eğer bir mobil uygulamanız varsa ve bu uygulama üzerinden satış yapıyorsanız, uygulama üzerinden müşterilerinizi bilgilendirebilirsiniz. Bildirimler indirim döneminin ne zaman başladığını gösterebileceği gibi müşterilerinize özel Black Friday indirim kuponları da içerebilir. Mobil uygulama üzerinden yapılan anlık bildirimler tüketiciler tarafından hemen görüneceği için tüketicilerin hızlı bir şekilde harekete geçmesi sağlanabilir.

Sepette Bırakılan Ürünler İçin Özel İndirimler Tanımlayın

Birçok durumda tüketiciler satın almak istedikleri ürünleri alışveriş sepetine ekler ve ürünleri satın almadan sepette bırakır. Kimileri indirim beklentisiyle bunu yaparken kimileri ise henüz satın almaya karar vermediği için alışveriş sepetinde ürünleri bırakabilir. Tüketicileri satın almaya yönlendirmek için alışveriş sepetlerinde onları bekleyen ürünler olduğunu ifade eden bir eposta veya anlık bildirim paylaşabilirsiniz. Buna ek olarak sepette bırakılan ürünlere özel indirimler tanımlamak da satış yapma şansınızı arttırmaya yardımcı olacaktır. Sepete özel indirimleri gördükleri zaman tüketicilerin zihninde beliren soru işaretleri de ortadan kalkacaktır.

Alışveriş Sonrası Hediye Çeki Gönderin

Her ne kadar Black Friday dönemi önemli olsa da e-ticaret sitelerinin bu dönemi mümkün olduğunca verimli kullanması büyük önem taşır. Bu nedenle Black Friday’de düzenlediğiniz kampanyaları ve bu dönemde edindiğiniz müşterileri ilerleyen dönemlerde de takip etmeniz gerekir. Alışveriş sonrası hediye çeki göndermek, Black Friday’de sizden alışveriş yapan kişileri sadık bir müşteriye dönüştürmenin ilk adımıdır. Müşteriler kendilerine özel tanımlanan hediye çekini gördükleri zaman e-ticaret sitenizi tekrar ziyaret ederek tekrar alışveriş yapacaktır. Ancak herhangi bir şekilde eposta veya hediye çeki göndermezseniz müşteriler sadece bir kere sizden satış aldıktan sonra başka e-ticaret sitelerine kaçabilir. Bu nedenle Black Friday’den sonra müşterileri takip etmek ve bu müşterilere zaman ayırmak önemlidir.

2021 Black Friday Satış Raporu

Birçok şirket bir sonraki yılın Black Friday kampanyalarını hazırlamak için bir önceki yılık kampanya döneminde elde edilen verilere bakıyor. 2022 yılı için 2021 Black Friday satış raporu, doğru bir kampanya planlaması için kilit öneme sahip. E-ticaret platformları bir önceki senenin bu indirim döneminde gerçekleştirdikleri satışlara bakarak yeni sene için stratejilerini oluşturabilirler.

Buna ek olarak bağımsız araştırma şirketlerinin yayınladığı 2021 Black Friday satış raporu verileri de bulunuyor. Örneğin Similarweb’in Türkiye için yayınladığı rapora göre Black Friday indirim döneminde Trendyol 2020 yılında yaklaşık 215 milyon ziyaretçiden 2021 yılında yaklaşık 241 milyon ziyaretçiye çıkmayı başardı. Diğer e-ticaret siteleri bu gibi en iyi uygulama örneklerini temel alarak kendi stratejilerini oluşturabilirler.

2021 Black Friday Satış Raporu Hangi Önemli Verileri Sunuyor?

2021 Black Friday satış raporu birçok açıdan markalara ve e-ticaret sitelerine önemli bilgiler sunabilir.

  • E-ticaret siteleri bir önceki sene Black Friday döneminde toplam satış miktarlarını görebilirler.
  • E-ticaret siteleri bir önceki sene Black Friday döneminde toplam cirolarını görebilirler.
  • Black Friday döneminde hangi ürünlerin daha fazla satıldığına dair bilgi sahibi olabilirler.
  • Black Friday döneminde hangi ürünlerden en yüksek ciro elde edildiğine dair bilgi sahibi olabilirler.
  • Bu dönemde e-ticaret sitesini kaç kişinin ziyaret ettiğini görebilirler.
  • Bu dönemde ziyaretçi trafiğinin doğrudan mı geldiğini yoksa başka bir kampanyadan/sosyal medya kanalından mı yönlendirildiğini görebilirler.

Tüm bu veriler e-ticaret sitelerinin 2022 Black Friday dönemi için iyi bir şekilde hazırlanmasına imkan tanır.

2021 Black Friday Satış Raporu 2022 Black Friday İçin Ne Anlama Gelebilir?

2021 Black Friday satış raporu sayesinde e-ticaret siteleri bir önceki yılda yaşanan sorunları kolaylıkla tespit edebilirler. Örneğin 2021 yılında yüksek trafik nedeniyle sayfa yüklemede sorun yaşandıysa bu sorun 2022 yılında ele alınabilir. Diğer yandan en iyi performans gösteren ürünleri belirleyerek 2022 yılı için o ürünleri öne çıkaran kampanyalar düzenlenebilir.

Bir önceki yılın Black Friday indirim dönemi satış raporu aynı zamanda dönüşüm oranları ve tekil ziyaretçi sayıları hakkında da bilgi verir. Dönüşüm oranlarını inceleyerek e-ticaret siteleri 2022 yılında bu alanlara daha fazla yatırım yapabilirler. Veriden güç almak ve veri temelli stratejiler geliştirmek satışları arttırmaya yardımcı olacaktır.

Black Friday’de En Çok Satılan Ürünler Nelerdir?

Black Friday dönemi e-ticaret siteleri kadar tüketiciler için de önemli avantajlar sunar. Tüketiciler yıl içinde satın almak istedikleri ancak uygun bir indirim bekledikleri ürünleri bu dönemde satın alabilirler. Özellikle elektronik ürünler, ev yaşam ürünleri ve giyim ürünleri kategorilerinde yapılan büyük indirimler, tüketicilerin Black Friday kampanya döneminde daha fazla alışveriş yapmasını sağlar. E-ticaret sitesi sahiplerinin bu satın alma trendlerini doğru bir şekilde değerlendirmesi satış fırsatlarını yakalamalarına izin verir. Peki, Black Friday’de en çok satılan ürünler nelerdir?

Black Friday En Çok Satan Ürün Kategoriler

Black Friday, yılın en önemli indirimlerine ev sahipliği yapar. Özel kampanyaların ve indirimlerin düzenlendiği bu dönemde bazı kategorilerde yer alan ürünler diğer kategorilere göre daha iyi bir satış performansı sergiler. Black Friday’de en çok satılan ürünler şu şekilde sıralanabilir:

Giyim Ürünleri

Giyim ürünleri Black Friday’de en çok satılan ürünlerin başında gelir. Birçok durumda markalar ve e-ticaret siteleri satış hacimlerini arttırmak ve stokları eritmek için farklı indirim kampanyaları düzenlerler. Örneğin bir alana ikincisi %50 indirimli gibi kampanyaların yanı sıra farklı giyim gruplarını bir araya getiren kampanyaları görmek de mümkün olur. Tüketiciler de kış sezonu öncesinde toplu alışverişlerini bu kampanyalardan faydalanarak yapabilirler.

Kişisel Bakım ve Kozmetik Ürünleri

Black Friday’de en çok satılan bir diğer ürün grubu da kişisel bakım ve kozmetik ürünleridir. Hem kadınlar hem de erkekler yıl boyunca ihtiyaç duyacakları hijyenik ped, deodorant, şampuan gibi kişisel bakım ürünlerini Black Friday indirimi sırasında toplu olarak satın almayı tercih edebilirler.

Elektronik Ürünleri

Elektronik ürün satışı yapan e-ticaret siteleri, Black Friday döneminde bilgisayar, cep telefonu, televizyon gibi elektronik ürünlerde anlamlı indirimler yaparlar. Bu gibi elektronik ürünlerine ihtiyaç duyan tüketiciler de bu indirim kampanyalarından faydalanarak ürünleri avantajlı fiyatlardan satın alabilirler.

Yukarıda sayılan ürünlerin yanı sıra pet ürünleri, küçük ev aletleri, ev-dekorasyon ürünleri gibi kategoriler de en çok satılan ürünler arasında yer alır. Burada önemli olan bir önceki Black Friday dönemindeki satış rakamlarını inceleyerek bir sonraki dönem için doğru stratejileri oluşturmak olacaktır. Bu sayede e-ticaret siteleri verimli bir Black Friday dönemi geçirme şansını elde edebilirler.

Yorumlar (0)

 Yorum Yap

 

Lütfen Bekleyin

demresa
Destek Ekibi

Whatsapp'tan mesaj gönderin.

+90 850 305 89 13 telefon görüşmesi için
Hangi konuda yardımcı olabilirim?
908503058913
×
Bize yazın, çevrimiçiyiz !