belgesiz comtr nasil alinir

Belgesiz Com.TR Nasıl Alınır?

Belgesiz com.tr, web veya e-ticaret sitelerinin alan adının sonunda yer uzantıların herhangi bir belge gerekmeden alınmasıdır. Bu noktada belgesiz com.tr ile ilgili detaylara geçmeden önce com.tr’nin ne olduğunu incelemek çok daha doğru olacaktır.

Com.TR Nedir?

Com.TR alan adı sadece markalara ve işletmelere verilebilen özel bir alan adı iken günümüzde bireysel kullanıcılara da verilebilen bir uzantı haline gelmiştir. Sonunda .tr uzantısı yer alan domainin Türkiye’de faaliyet gösteren bir kuruluş olduğunu anlamak mümkündür. Söz konusu uzantının tescil edilmesi Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne bağlı olan birimin sorumluluğundadır.

Söz konusu uzantının alınabilmesi için bazı belgelerin hazırlanarak başvuru yapılması gerekmektedir. Bunun içinde öncelikle bazı koşulların sağlanmış olması gerekir. Ancak günümüzde .com.tr uzantısının belgesiz bir şekilde de alınabilmesi mümkün hale gelmiştir. İşte bu noktada karşımıza belgesiz com.tr çıkmaktadır. Şimdi, gelin belgesiz bir şekilde com.tr alan adının nasıl alınabileceğini inceleyelim.

Belgesiz Com.TR Nedir?

BTK bünyesinde bulunan .tr ağ bilgi sisteminin faaliyet göstermesi ile birlikte bireylerin ve şirketlerin en fazla merak ettiği konular arasında belgesiz com.tr yer almaktadır. Günümüzde ki uygulamalar kapsamında net.tr, org.tr ve com.tr gibi uzantılar için Ticari Sicil Belgesi, marka Sicil Belgesi ve Sicil Tasdikname gibi çeşitli belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Ad + soyadı.com.tr dışında alan adlarını alınabilmesi için bu belgelerin olmaması durumunda işlem yapılamamaktadır. Ancak TRABİS’in BTK tarafından faaliyet geçirildiğini duyurduğu uygulamalar ile bazı alan adları için .tr uzantısında belge kaydı istenmemektedir.

Yeni uygulamaya göre herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmadan ilk gelen alır kuralı ile tahsis edilecek olan alan adlarının en başında .com.tr yer almaktadır. Çünkü ülkemizde en fazla kullanılan uzantı, kurumsal gözükmesi nedeni ile .com’dur. Markalar, itibar kazanabilmek adına .com.tr uzantısını yoğun bir şekilde tercih etmektedir.

Marka İhlallerin Önüne Nasıl Geçilecek?

.com.tr uzantısının belgesiz com.tr haline gelmesi ile birlikte marka ihlalleri ile ilgili sorun oluşabileceği konusunda tartışmalar meydana gelmiştir. Günümüzde ki uygulamada ad + soyad.com.tr şeklinde ki alan isimleri kimlik belgesinin ibra edilmesi ile alınabilmektedir. Gerekli koşulları taşıyan başvurularda onaylanabilmektedir. Yukarıda da bahsedildiği gibi .av.tr, .dr.tr, .bel.tr, .gov.tr, .edu.tr, .k12.tr, .pol.tr, .kep.tr ve .tsk.tr gibi alanlarının belgesiz bir şekilde verilmemesi marka ihlallerinin önüne geçilmesini sağlamaktadır.

Bireylerde asıl endişenin oluşmasına neden olan konu ise ilk gelen alır kuralıdır. Bu noktada com.tr ve net.tr gibi alan adlarında belge şartı aranmaz. Bu durum bazı marka ve işletmeleri dolandırıcıların hedefi konumuna getirmektedir. Bu noktada TRABİS’e yönelik çeşitli itirazlar söz konusudur. Bu sorunları ortadan kaldırmak için alan adları ile ilgili ihtilafların çözülmesini sağlayacak olan Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcıları gerçekleştirilecektir. UÇHS, uyuşmazlıkların çözüm sürecinde hakem ve hakem heyetleri aracılığı ile üniversite ve kamu kurumlarını ifade etmektedir.

UÇHS’ye yapılacak olan itirazlar, alan adı ve aynı isimli olan marka, işletme unvanına sahip olan kişiler tarafından gerçekleştirilebilecektir. İtirazların sonucunda gerçekleştirilen incelemeler doğrultusunda alan adı tahsisi yapan şirketlerin domain ile ilgili bir yasal hakkının bulunmaması ve art niyet ile tahsis edildiği anlaşılması durumunda .tr uzantısı sahibine iade edilmektedir.

TRABİS Nedir?

TRABİS, BTK bünyesinde 2022 yılı ile birlikte faaliyet göstermeye başlayan bir sistem olarak ifade edilebilir. TRABİS sistemi genel olarak .tr domain uzantılı alan isimleri sistemlerinin ve veri tabanlarının yönetilmesi gibi çeşitli işlemleri içermektedir. TR Ağ Bilgi Sistemi olarak ifade edilen söz konusu sistem son derece yeni bir konu olup bireylerin işlerinin kolaylaşmasını sağlamaktadır. .tr alan adı ile uzantı alma işlemlerinde farklılıkların oluşmasını sağlayan bu sistem ile bu uzantılar için yenileme, satın alma, feragat, yeniden satış ve duraklatma gibi çeşitli süreçler en iyi şekilde yönetilmektedir.

TRABİS sistemi ile com.tr uzantıları için önemli değişiklikler söz konusudur. Özellikle TR uzantılı alan adına sahip olmak isteyen ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu uzantıyı alamayan kişiler için TRABİS ile gelen yenilikler büyük bir öneme sahiptir. Yeni düzenleme kapsamında satın alması çok kolay olan .tr uzantısına belgesiz bir şekilde sahip olabilmek mümkün hale gelmiştir.

TRABİS ile Meydana Gelen Değişiklikler

Dünya genelinde yer alan alan adı kayıtları ile ilgili süreçleri yöneten kuruluş ICANN olarak bilinmektedir. ICANN, her ülkede yetkilendirilmiş kurumlar ile hizmet vermektedir. Ülkemizde ise günümüze kadar bu kurum ODTÜ’nün içerisinde bulunan Nic.TR’idi. Ancak ODTÜ ve BTK’nin yaptığı yeni sözleşme neticesinde Nic.TR’de ki yetki BTK’ya devredilmiştir.

Söz konusu sözleşme ile tescil edilen alan adları bu alan adlarının sahipleri tarafından belirlenen hizmet sağlayıcılara aktarılabilmiştir. Aktarımı gerçekleştirilememiş olan alan adları ise TRABİS bünyesinde yürütülmektedir. .com.tr, .org.tr ve .net.tr gibi alan adları da bu doğrultuda belgesiz bir şekilde alınabilmektedir. Ancak TRABİS ile .av.tr, .dr.tr, .bel.tr, .gov.tr, .edu.tr, .k12.tr, .pol.tr, .kep.tr ve .tsk.tr gibi alan adlarının alınması için hala belgeye ihtiyaç duyulmaktadır.

Yorumlar (0)

 Yorum Yap

 

Lütfen Bekleyin

demresa
Destek Ekibi

Whatsapp'tan mesaj gönderin.

+90 850 305 89 13 telefon görüşmesi için
Hangi konuda yardımcı olabilirim?
908503058913
×
Bize yazın, çevrimiçiyiz !