agizdan agiza pazarlama nedir

Ağızdan Ağıza Pazarlama Nedir?

Satış ve pazarlama süreçlerinin en önemli aşamalarının başında yeni tüketicilere ulaşmak vardır. Çünkü satışları arttırmak ve kârlılığı yükseltmek adına sürekli yeni portföylere ihtiyaç duyulmaktadır. Müşterilerin sayıca artması ile birlikte satışları arzu edilen seviyelere taşımak adına ağızdan ağıza pazarlama çözümlerine başvurmak gerekir. Peki, bu yöntem aslında nedir? Markalara ne tür avantajlar getirir ?

İngilizcede Word of Mouth olarak da bilinen ağızdan ağıza pazarlama, tüketicilerin kendi aralarında marka ve ürünlerle alakalı bilgi paylaşımını esas almaktadır. Sözlü ya da yazılı bir şekilde markalar hakkında görüş beyan etmek bilinirliği arttırırken güven konusunda da soru işaretlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Son yıllarda markaların önemli bir kısmı tarafından tercih edilen ağızdan ağıza pazarlama çerçevesinde siz de markanızı büyütmek adına yeniliklere imza atabilirsiniz. Daha geniş kitlelere ulaşmak ve başarılı sonuçlar elde etmek adına ağızdan ağıza pazarlama stratejilerini benimseyebilirsiniz. Peki, ağızdan ağıza pazarlamanın markalar için en büyük getirileri nelerdir?

Ağızdan Ağıza Pazarlama Neden Önemlidir?

Pazarlama konusunda çok tercih edilen alternatiflerden bir tanesi olan ağızdan ağıza pazarlamanın bilgi ve deneyimlerin paylaşılması esasına dayanması nedeniyle önemi oldukça fazladır. Zira tüketiciler daha önceden denenmiş ve başarıya ulaşmış ürünleri daha çok önemser. Bu nedenle de başarı odaklı bir tercihte bulunmak ağızdan ağıza pazarlama çerçevesinde daima daha ideal sonuçları gündeme getirecektir.

Markaya yönelik güveni arttıran ve satışların ciddi seviyelere ulaşmasında rol oynayan ağızdan ağıza pazarlama sayesinde şeffaf bir reklam ve pazarlama stratejisi yürütebilirsiniz. Başarının daha kesin olduğu bu süreç sayesinde kaliteli bir çözüme başvurabileceğinizi de kesinlikle unutmamalısınız.

Ağızdan Ağıza Pazarlama’nın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Pazarlama stratejileri arasında en başarılı alternatiflerden bir tanesi olmayı başaran ağızdan ağıza pazarlama ile alakalı markanızın neler kazanacağını ifade etmek gerekir. Çünkü bu strateji sayesinde kaliteli sonuçlarla ideal çözümlere ulaşmak muhtemeldir.

Aşağıda ağızdan ağıza pazarlamanın markanız için ne tür avantajlar sağlayacağını değerlendirebilirsiniz.

  1. Tanıtım ve pazarlama süreçleri müşteriler tarafından gerçekleştirildiğinden bunun için ekstra bütçe ayırmaya gerek yoktur,

  2. Potansiyel müşteriler ile ağızdan ağıza pazarlamayı yapacak müşteriler arasında güven ilişkisinden kaynaklı bir ilişki ortaya çıkar. Bu da markanıza yönelik güven duygusunu ön plana çıkarır,

  3. İletişimin kuvvetli olması müşterilerin markaya yönlendirmelerini de kolaylaştırmaktadır,

  4. Marka bilinirliği ve satış rakamlarında ciddi iyileşmeler meydana gelir,

  5. Tüketiciler için güvenilen kimselerce önerilen markaların özel olması nedeniyle satış ve pazarlama çalışması yapmadan markanızın yeni müşteri kazanması mümkün olur,

  6. Maliyet bakımından düşük bir strateji olması sayesinde her ihtiyaca cevap verecek çözümler vardır,

  7. Markanızın organik müşteriler kazanması çok daha kısa sürede gerçekleşir,

  8. Müşteriler ve marka arasındaki ilişki daha sağlam temeller üzerine inşa edilmektedir,

  9. Markanızı sürekli tercih eden müşteri sayısı artış göstererek sadık müşteri portföyünde genişleme olur,

  10. Pazarlama departmanında çalışan personel için iş yükünün hafiflemesi ve kaliteli sonuçlar elde edilmesi muhtemeldir.

Kaliteli sonuçlar ve kârlılık anlamına gelen alternatiflerle siz de ihtiyaçlarınıza cevap vermeye ne dersiniz? Kaliteli bir sürece imza atmak ve beklentilerinizi karşılamak adına yapmanız gereken sadece ağızdan ağıza pazarlama fırsatlarını fazlasıyla kullanmak olacak!

Ağızdan Ağıza Pazarlama Tüketici Kararlarını Nasıl Etkiler?

Tüketicilerin hiç bilmedikleri bir marka ya da ürünü tercih etme motivasyonları farklıdır. Kimi tüketiciler risk almak isterken tüketicilerin önemli bir kısmı riskten uzak alışverişleri tercih eder. Bu nedenle de ağızdan ağıza pazarlamanın güvenli bilgi aktarımı çerçevesinde tüketicilerin güven duyacakları bir alışverişe yönelmelerini salar.

Tüketicilerin önemli bir kısmı hiç bilmedikleri markalar hakkında internet yorumlarına başvurur. Ancak ağızdan ağıza pazarlama söz konusu olduğunda satın alma kararını vermek çok daha ideal olacaktır. Çünkü internet yorumlarının da manipüle edilebileceği durumu vardır. Bu nedenle de ağızdan ağıza pazarlama gerçek müşterilere ulaşmada çok özel bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.

Ağızdan Ağıza Pazarlama Nasıl Gerçekleşir?

Ağızdan ağıza pazarlamanın geçmiş yıllara kıyasla boyut değiştirdiğinden söz etmek mümkündür. Çünkü bu pazarlama stratejisi doğası gereği tüketicilerin birbirlerine tavsiyelerde bulunmaları sonrasında gerçekleşiyordu. Ancak ortaya çıkan bu değişim Affiliate ve Influencer marketing ile ağızdan ağıza pazarlama kavramlarının iç içe geçmesine yol açmıştır.

Affiliate marketing çerçevesinde iş ortaklığı yapılan kimseler takipçilerine ya da kitlelerine ürün/marka hakkında bilgiler vererek onları satın almaya yönlendirir. Bu yönlendirme sonrasında da her bir satıştan kâr payı alarak ağızdan ağıza pazarlamanın gerçekleşmesini sağlar. Influencer marketing ise biraz daha basit bir reklam mantığında işler. Belirli bir reklam anlaşması çerçevesinde anlaşma yapan Influencer ürün/marka tanıtımı yaparak karşılığında ücret alır.

Sosyal medya kanallarının artışıyla birlikte çok ciddi boyutlara ulaşan ağızdan ağıza pazarlama stratejisinin temelinde güven vardır. Bu nedenle de markaların reklam çalışmaları yaparken doğallığı ve güveni ön planda tutuyor olmaları gerekir. Çünkü güveni hissetmeyen hiçbir tüketici alışverişe yönelmez. Bu da ağızdan ağıza pazarlamanın başarıya ulaşmasını zorlaştırır.

Yorumlar (0)

 Yorum Yap

 

Lütfen Bekleyin

demresa
Destek Ekibi

Whatsapp'tan mesaj gönderin.

+90 850 305 89 13 telefon görüşmesi için
Hangi konuda yardımcı olabilirim?
908503058913
×
Bize yazın, çevrimiçiyiz !